Vähän taustaa.Olipa kerran Etelä-Suomessa

 

Noin puolitoista vuotta sitten minä ja Miia mietimme, miten voisimme saada opiskelusta hauskempaa ja tarkoituksenmukaisempaa oppilaillemme ja etenkin niille oppilaille, joille lukeminen ja kirjoittaminen ovat haastavia.

Siitä lähtien kun aloitin opettajana Kilterin koulussa Vantaalla 2006, maahanmuuttajataustaisten oppilaiden määrä on tasaisesti kasvanut. Tämä luo tiettyjä paineita myös opetusmetodeihin.

Alkukipinä tuli Miian löytämästä nettisanakirjasta. Tarkoituksena oli päivittää sanakirjaa siinä toivossa, että siitä olisi hyötyä myös meidän oppilaillemme. Tekniset ongelmat saivat meidät kyseenalaistamaan koko jutun mielekkyyden ja tarkoituksenmukaisuuden.

Päätimme edetä ihan uudella konseptilla. Mitä jos voisimmekin tehdä nettipalvelun, joka olisi  enemmän kuvakirjan tyylinen ja jossa eri multimedian keinoin voisimme tukea oppimista? Mitäpä jos voisimme antaa oppilaiden osallistua kuvakirjan luomiseen?

Aloimme etsiä sopivaa palvelua, joka mahdollistaisi kaiken, mitä olimme suunnitelleet. Pikkuhiljaa huhti-toukokuun 2011 aikana alkoi olla selkeää, että palvelua, jonka halusimme ei ollut saatavilla. Ehkäpä meidän  täytyisi suunnitella ja rakentaa omamme.

Kevään 2012 aikana Miia oli projektin työmyyrä. Hän osallistui workshoppeihin ja seminaareihin, joissa hyviä TVT-käytänteitä jaettiin ja joista keskusteltiin opettajien ja tutkijoiden kanssa uusista ideiosta. Nämä TVT-käytänteet löytyvät www10.edu.fi/kenguru/ osoitteesta, joka on suomalaisille opettajille tarkoitettu nettisivusto. Sivusto tarjoaa uutta ja kokeiltua materiaalia ja ideoita eri puolilta maata.

 

Kesän 2011 ajaksi ideat jätettiin hautumaan. Jatkaisimme taas, kun koulut alkavat elokuussa. Minulle aloitus oli itse asiassa vähän myöhemmin, koska pidin isäkuukauden, mikä tarkoitti paluuta keskellä syyskuuta. Syksyn 2011 aikana idea selkeytyi ja fokusoitui. Pidimme esitelmän projektista Opi ja Kasva-messuilla joulukuussa. Lisäinfoa http://www.opijakasva.fi/

Yleisömme ei ollut suuri, mutta vastaanotto oli positiivinen.  Jäimme sormet ristissä odottamaan lisärauhoitusta pitääksemme pyörät pyörimässä.

Teimme uuden suunnitelman ja haimme rahoitusta. Arvioimme budjetin, jolla voisimme aloittaa seuraavan vaiheen.

Olin todella iloinen saadessani koulun rehtorilta Ulla Toloselta sähköpostin siitä, että hakemuksemme oli hyväksytty ja voisimme jatkaa toimintaa.

Tämän jälkeen alkoikin tapahtua. Olemme saaneet loistavia yhteistyökumppaneita ja innokkaita osallistujia. Käyntimme seminaarissa Vantaan Lumo-keskuksessa oli todellinen virstanpylväs. Siellä saimme ensimmäistä kertaa  keskustella ideastamme kentällä olevien ihmisten kanssa. Seminaari oli opettajille, jotka ovat erikoistuneet opettamaan ihmisiä, joiden äidinkieli on jokin muu kuin suomi. Heidän kommenteistaan saimme varmistuksen siitä, että olimme tekemässä oikeaa juttua,johon ihmiset mielellään osallistuisivat.

Tällä hetkellä rakennamme palvelua ohjelmistoyrityksen kanssa. Ensimmäinen vaihe pitäisi olla ohi huhtikuun alussa.

Tarkoituksena on myös verkostoitua ihmisten ja koulujen kanssa, jotka haluavat  osallistua ja vaikuttaa projektiin pilotointivaiheessa.

Toivottavasti muutaman vuoden sisällä saamme kaiken toimimaan kansallisella tasolla ja noin viiden vuoden aikana myös kansainvälisesti.

Tässäpä kaikki tällä kertaa. Kirjoitamme lisää kun hommat etevät. Jos kiinnostuit ja haluat tietää lisää ja ehkäpä osallistua, ole yhteydessä.

toyssymiia@gmail.com  Ms Bump@NtiToyssy  twitterissä

arto.niva@eduvantaa.fi  Arto Niva@akniva  twitterissä

Advertisements

About meaningsbehindwords

Two enthusiastic comprehensive school teachers from Finland developing new means to learn meanings behind concepts. Utilizing mobile devices in education.
This entry was posted in education. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s